Voetreflexzonetherapie

Herkomst en ontwikkeling van voetreflextherapie.

In China paste men 4500 jaar geleden al voetmassage toe. In het oudste boek hierover wordt al gesproken over de effecten en mogelijkheden van de voeten.

Van Egypte weet men dat voetmassage al 2300 jaar geleden werd toegepast door artsen. Er zijn  afbeeldingen van voetmassage in de graftombe van een destijds bekende arts gevonden.

In Europa en Amerika is het pas veel korter in gebruik. Eind 19e eeuw – begin 20e eeuw ontdekte een KNO arts, William Fitzgerald, dat als hij op bepaalde delen van de vingers, handen, tenen of voeten duwde  de pijn verdween of verminderde De therapeute , Eunice Ingham, ging dit verder onderzoeken. Zij is degene geweest die uiteindelijk de kaart met de reflexzones op de voeten ontwikkelde. Zij ontwikkelde ook diverse massagetechnieken en grepen om deze zones op de voeten te behandelen. Hanna Marquardt is degene geweest die in Duitsland en van daaruit in Nederland en heel Europa bekendheid heeft gegeven aan de voetreflextherapie. Door Marga van Erp (Total health) kwam ik ook in aanraking met de Chinese voetmassage. In China wordt op veel plaatsen voetreflexmassage gegeven, vaak ook als preventieve behandeling. Men combineert alle kennis van de traditionele Chinese geneeskunde met de kennis van de reflexzones. De zones op de voeten worden met andere grepen en technieken gemasseerd. Ze masseren de meridianen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën.

De voet is verdeeld in zones die corresponderen met delen (organen, spieren, weefsels) in je lichaam. Door op deze zones te masseren kun je in het corresponderende deel invloed uitoefenen.

De effecten van voetreflexzonemassage zijn oa:

  • Het vitaliseert het lichaam. De doorbloeding wordt gestimuleerd. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd en voedingsstoffen worden beter opgenomen. Spieren die beter doorbloed zijn functioneren beter. Stijfheid en stramheid in de ochtend kan hierdoor verminderen of verdwijnen. Als organen beter doorbloed raken wordt hun functie ook beter, hierdoor kunnen allerlei klachten verminderen of verdwijnen. Je voelt je fitter en vitaler.
  • Het harmoniseert en laat de geest tot rust komen. De geest is vaak overstresst door malende gedachtes, piekeren en zorgen. Als je hoofd tot rust komt verdwijnen er vaak veel klachten zoals b.v. hoofdpijn, pijn in nek en schouders en buikpijn. Omdat ook de energiedoorstroming wordt bevordert wordt de totale energiebalans in het lichaam hersteld.
  • Het zelfgenezend mechanisme wordt hersteld/ geactiveerd.

 

Kortom voetreflexzone massage heeft heel veel te bieden. Voetreflexzone massage is een weldaad voor lichaam en geest.